Sant Jordi 2019. Llibres recomanats.

per Comissió de Coeducació

Aquesta és una selecció de llibres realitzada per la comissió de coeducació de l’AFA Mestre Gibert amb motiu de la diada de Sant Jordi 2019.
Pel que fa als criteris que hem seguit, ens agradaria aclararir que, a més de proposar lectures on la revisió dels estereotips de gènere es fa palesa d’una forma més o menys evident, hem prioritzat, per sobre de tot, criteris de
qualitat. Per això, entre les recomenacions que segueixen, trobareu grans noms de la literatura com Mark Twain, Lewis Carrol, Michael Ende, Roal Dahl, L. Frank Baum, Astrid Lindgren, o Gloria Fuertes.
És precisament en aquests clàssics on pensem que la defensa de les llibertats i la reivindicació de la igualtat de gèneres té un pes més contundent i honest, en tant que van ser escrits en moments on les qüestions de gènere no formaven part del negoci editorial.
Us animem, en qualsevol cas, a gaudir de la diada de Sant Jordi amb la mirada oberta cap a una educació amb respecte, tendresa i igualtat.

Bona diada!

+ de 3 anys

Hi ha res de més avorrit que ésser una princesa rosa?

Raquel Diez Reguera, Ed. Thule.

La Carlota és una princesa rosa que no vol ser una princesa rosa ni vol fer cap de les coses que se suposa que ha de fer una princesa. La Carlota voldria encarregar-se ella de viatjar en globus, viure mil aventures emocionants, lluitar contra els llops o els dracs… i no vestir-se de rosa! Aconsegueix capgirar la vida al seu regne i intenta convèncer a tothom que els temps han canviat i que les nenes poden aspirar a fer coses més interessants que ser princeses roses…. ho aconseguirà?

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.

Quan les nenes volen alt

Raquel Díaz Reguera, Ed. Lumen infantil.

L’Adriana, la Virginia i la Martina són tres nenes amb grans somnis: la Martina vol ser aviadora, li encanta volar! l’Adriana vol ser una súper violinista i la Virginia vol ser una escriptora reconeguda en tot el planeta. Però la banda del senyor “Nohoaconseguiraspàs” els ha omplert les butxaques de pedres perquè no puguin volar. És un conte que mostra que s’ha de seguir endavant amb els somnis malgrat els entrebancs del camí.

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.

 

+ de 6 anys

Consells per a les nenes bones

Mark Twain. Il·lustracions: Montse Ginesta Ed. Libros del Zorro Rojo

Fa temps que ens mirem amb una mica de distància i desconfiança la proliferació de llibres amb una determinada temàtica. No ens mal interpreteu. Com a pares i mares, celebrem qualsevol esforç per trencar amb els estereotips de gènere, i superar definitivament els obstacles en la reivindicació de la igualtat i el respecte; però és inevitable arrufar el nas quan sabem que a vegades pesa més l’empenta comercial que la visió crítica. És per això que avui us recomanem aquesta lectura. Només cal recuperar l’actitud del qui es disposa a llegir una tira còmica al diari. La seva lectura no us portarà gaire més temps, però potser us sorprendrà la llibertat, la ironia i la tendresa amb què Twain va escriure això el 1865. Al cap i a la fi, parlem d’un autor que en aquell temps feia campanya pel sufragi femení i l’abolició de l’esclavitud, així que si parlem d’igualtat i respecte, aquesta és una molt bona referència.

Idees clau: revisió d’estereotips de gènere i ètics

Llega Ana (en castellà)

Abigail Halpin Ed. Patio

Adaptació de la novel·la de Lucy Maud Montgomery Anna de les Teules Verdes.

El llibre explica l'arribada d'Ana a Teules Verdes, a la granja de Marilla i Matthew Cuthbert, els qui havien demanat un jove perquè els ajudés amb les tasques de la granja. A poc a poc, els Cuthbert li prendran afecte a Anna, qui amb la seva espontaneïtat i imaginació canvia la vida de la granja per sempre.

Idees Claus: personatges femenins extraordinaris

Contes de bona nit per a nenes rebels

Elena Favilli, Francesca Cavallo, Ed. Estrella Polar.

Ens hauria agradat més que el títol d’aquest llibre fos Contes de bona nit per a nenes i nens rebels. Això sí que hagués estat rebel! Tot i així, volem incloure aquest llibre així com la seva segona part, pel valor divulgatiu que hi té al donar a conèixer la vida i trascendència de moltes dones extraordinàries, la majoria desconegudes fins ara.

Destaquem també, la qualitat a nivell de il·lustracions.

Un llibre que ha sigut supervendes arreu del món i ha despertat el fenomen #RebelGirls.

Idees clau: revisió d’estereotips, dones extraordinàries, igualtat de gènere.

El llapis màgic de la Malala

Malala Yousafzai, Kerascoët, Ed. Alianza.

Aquesta és l’autobiografia de la Malala Yousafzai, Premi Nobel de la Pau el 2014, escrita per a les nenes i nens. En aquesta història descobrirem a la Malala nena que somniava en tenir un llapis màgic amb el qual pogués canviar el món. Als deu anys va veure com els talibans arribaven a la seva regió i començaven les prohibicions, especialment per a les dones. Prohibit anar a l’escola, per exemple. La Malala va decidir explicar el que passava al seu voltant en un blog i difondre-ho per tot el món.

Idees clau: dones extraordinàries, igualtat de gènere, no violència, amistat i convivència.

Què bonic és Panama Janosch.

Ed. Kalandraka

Hi havia una vegada un petit ós i un petit tigre que vivien a la vora del riu. Així comença el primer títol d’aquesta sèrie entranyable protagonitzada per uns animals humanitzats, el petit Ós i el petit Tigre, que busquen el lloc ideal per viure-hi. El trobaran?

Idees clau: revisió d’estereotips, tendresa, descoberta d’emocions, maduració personal

El llibre del guardià de dracs

Katie Haworth, Monica Armiño Yela, Ed. Cruïlla. Es tracta d’un llibre ple de solapes i sorpreses per aprendre a ser una gran guardiana o guardià de

dracs. Però a diferència d’altres llibres que parlen de dracs, aquest llibre ens sorprendrà perquè les noies hi són protagonistes en totes les il·lustracions, des de la portada fins al final, en igualtat de condicions amb els nois. A més, els nois no són guerrers sinó cuidadors: als dracs se’ls ha de fer massatges, abraçades i carícies. Descobrirem també els noms dels dracs més famosos del món i la història de guardianes i guardians cèlebres. Llàstima que el títol del llibre sigui només en masculí.

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, no violència, noves masculinitats.

El meu pare és mestressa de casa (I Què?)

Silvia Ugidos, Mikel Valverde, Ed. La Galera.

Un conte divertit per aprendre a respectar la diversitat de maneres de ser i de viure. Aquesta lectura estimula el pensament crític dels infants i la revisió dels estereotips de gènere en referència als oficis. Podem acompanyar el conte amb una activitat de racons (semblant a la proposta “La meva feina“, per exemple) on hi hagi representació de diversos oficis molt estereotipats per a nenes o nens i després un debat sobre si els oficis tenen gènere i si tothom pot fer de tot.

Idees clau: revisió d’estereotips, noves masculinitats, igualtat de gènere.

La nena dels pardals

Sara Pennypacker, Yoko Tanaka, Ed. Joventut.

La Ming-Li, La nena dels pardals, és una gran heroïna que va salvar els pardals de la Xina de l’extermini. Aquesta història està basada en fets reals que van passar a la Xina quan es va ordenar

exterminar tots els pardals perquè es menjaven les collites. La Ming-Li, va decidir salvar-ne tants com pogués amb un gest valerós que va ser una lliçó per als qui no van saber veure la importància de cada espècie en el cicle de la vida.

Idees clau: dones extraordinàries, revisió d’estereotips.

Petita & Gran (col·lecció)

Mª Isabel Sánchez Vegara, diverses il·lustradores, Ed. Alba.

Petita & gran és una col·lecció de contes que expliquen la història d’algunes dones extraordinàries. Dissenyadores, pintores, científiques, pilotes, escriptores, aventureres,… Dones úniques i meravelloses de les quals aprendre i emmirallar-se. Els títols publicats en català fins ara són:

Jane Austen, Agatha ChristieFrida Kahlo, Ada LovelaceAmelia EarhartMarie CurieElla FitzgeraldCoco ChanelAudrey HepburnGeorgia O’KeeffeAnne FrankDian Fossey,

Gloria Fuentes,… En castellà també existeix una versió de la col·lecció per a nens i nenes més petits: Mi primer P&G.

Idees clau: dones extraordinàries, igualtat de gènere, revisió d’estereotips.

Tots uns homes

Manuela Olten, Ed. RBA Serres.

Tots uns homes aborda amb molt d’humor com, des de la primera infància, els estereotips de gènere marquen la nostra vida. Amb aquest conte veurem com desapareixen els tòpics sobre la masculinitat. Dos nens parlen del fet de ser nen o nena: “els nens són valents i no tenen por de res”, o “els nens juguen a futbol i no ploren quan es fan mal”…. com se senten els dos amics respecte aquestes afirmacions? Podem aprofitar per afavorir un debat amb els infants.

Idees clau: revisió d’estereotips, emocions, noves, masculinitats.

Wangari i els arbres de la Pau

Jeanette Winter, Ed. Ekaré.

Aquest conte ens explica una història real sobre la vida de Wangari Maathai, Premi Nobel de la Pau l’any 2004. Wangari vivia envoltada d’arbres en el seu poble de Kenya. Però quan es va fer gran va començar una desforestació massiva i Wangari va decidir sembrar nou arbres petits i iniciar una gran campanya ecologista en favor de la reforestació.

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, dones extraordinàries, violència zero.

 

+ de 5 anys

Un món de famílies

Marta Gómez, Carla Nazareth. Ed. Comanegra.

En aquest conte descobrirem una gran diversitat de famílies, famílies que demostren que viure junts fa que la vida sigui menys complicada i més bonica.

Cada família és diferent, única i especial i això és meravellós. Una visió contemporània de la diversitat familiar divertida i positiva i amb una il·lustració exquisida.

Idees clau: diversitat familiar, diversitat afectiva i sexual.

Familiari

Mar Cerdà. Ed. Comanegra

Totes les famílies del món estan en aquest llibre! No importa si són tan nombroses que podrien omplir un autobús, ni quants pares o mares tinguin, si són divertides o ensopides, si els seus membres viuen tots junts o bé repartits pel món, si són alts o més aviat baixets... Fins i tot n’hi ha que tenen una mascota tan estimada com si fos un germà més! Tot és possible quan parlem de famílies. Per això en aquestes pàgines en podràs trobar moltes, més de 80.000, i algunes són més estranyes del que et puguis imaginar. Un joc que ens servirà per entendre que cada família és única i especial.

Idees clau: diversitat familiar, diversitat afectiva i sexual.

Contes desexplicats (col·lecció)

Vivim del cuentu, diversos autors, Ed. Baula.

La col·lecció de Contes desexplicats és una gran aposta per redescobrir els contes clàssics amb una mirada no sexista i per la igualtat de gènere.

La caputxeta forçuda,

La rateta que llegia a l’escaleta, El Ventafocs, o

Sant Jordi a la cova del drac són alguns dels títols que no us deixaran indiferents i aportaran molta diversió i esperit crític als infants.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, noves masculinitats.

Junts podem!

Nicholas Oldland, Ed. Símbols.

Aquest conte va molt bé per il·lustrar la importància del treball en equip. Els protagonistes de la història són molt amics però quan intenten anar tots junts en una canoa no aconsegueixen posar-se d’acord. Al llarg del conte aniran descobrint que per assolir el seu objectiu han de poder posar-se d’acord i treballar en equip.

Idees clau: amistat i convivència, resolució de conflictes.

Vet aquí dues vegades (col·lecció)

Belén Gaudes, Pablo Macías, Nacho de Marcos, Ed. Cuatro Tuercas.

Vet aquí dues vegades és una nova col·lecció de contes clàssics reescrits sense contingut sexista, violència o desigualtats. Una gran oportunitat per poder gaudir dels contes clàssics amb els valors de l’Encoratja’t. Són contes plens de màgia, d’humor i molta coeducació! Alguns dels títols són: Vet aquí dues vegades La BlancaneuVet aquí dues vegades La CaputxetaVet aquí dues vegades La BlancaneuVet aquí dues vegades La CaputxetaVet aquí dues vegades La Bella i la BèstiaVet aquí dues vegades l’Anaguet Lleig, i molts més!

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, diversitat familiar, diversitat afectiva i sexual, noves masculinitats.

Cua de sirena

Alba Barbé i Sara Carro (Ed Bellaterra) Il·lustrat pel Joan Turu.

En Roc estava més marejat que un allioli. No entenia res de res del que el cranc li havia dit… No entenia per què era una cosa que s’havia de convertir en una altra. A més a més, per sempre més! Una cosa o l’altra. Blanc o negre. Carn o peix. Nen o nena, humà o sirena… Com si només hi hagués dues opcions! No pot ser que una decisió sigui també que no vols prendre una decisió?

Idees clau: trencar el dualisme nen o nena. Obrir la porta a noves perspectives de gènere.

 

+ de 8 anys

Amb ulls de nena

Francesco Tonucci, Amparo Tomé, Ed. Graó.

Aquest llibre parla de l’amor, del respecte, de la llibertat. I sobretot, parla del fet de ser nena, dels seus somnis i dificultats. És un llibre que posa en dubte tots els estereotips i prejudicis, i que revisa la història, la psicologia i les emocions de les nenes.

Resulta fàcil reconèixer-se en la diversitat de situacions de la vida quotidiana representades a les vinyetes, que pretenen ser preguntes obertes per despertar la reflexió, l’esperit crític i el debat entre infants i joves.

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.

Billy Elliot

Melvin Burgess, María Simavilla, Ed. SM, vaixell de vapor.

Billy Elliot és una novel·la de la col·lecció vaixell de vapor basada en el guió del gran musical Billy Elliot. En aquesta història descobrirem la dolçor i perseverança d’un nen britànic que vol vèncer els prejudicis i dedicar-se a la dansa. El seu pare no hi està d’acord perquè troba que la dansa és només per les nenes. En Billy és valent i lluita per aconseguir el seu somni.

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, noves masculinitats.

La història dels bonobos amb ulleres

Adela Turin, Nella Bosnia, Ed. Kalandraka.

Un conte divertit sobre els estereotips de gènere. En aquest conte els bonobos mascles mengen, viatgen i es modernitzen mentre les bonobos femelles recol·lecten i crien la prole. Ells no les deixen evolucionar i aprendre. Un bon dia elles es cansen d’aquesta situació i decideixen canviar-la.

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, noves masculinitats.

Gloria Fuertes para niñas y niños

Edición Jorge de Cascante. Il·lustracions de Marta Altès

La literatura infantil de Gloria Fuertes en una edició per a tota la vida. Una defensa de la infància i dels somnis per sobre de totes les coses.

139 poemes i contes, tots els grans clàssics gloristes.

Idees claus: persones extraordinàries, creativitat, fortalesa, generositat

Pipicalzaslargas, todas las historias (castellà)

Astrid Lindgren, Ed. Blackie books.

La Pipi és una gran heroïna, viu amb un cavall i un mico, és valenta, autònoma, intel·ligent, rebel, divertida i molt forta. Tot el seu temps el dedica a explorar la seva imaginació desbordant. És una nena que no es regeix pels estereotips de gènere sinó que creu en ella mateixa i és com ella vol ser. Aquest és un llibre que recopila les divertides històries de la Pipi Calcesllargues que segueixen captivant a milers de lectors/es arreu del món encara que faci més de 50 anys de la seva primera publicació.

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.

Tina Superbruixa (col·lecció)

Knister. Ed. La Brúixola

Els llibres de la Tina Superbruixa estan plens d’humor, màgia i aventures emocionants. A la Tina li agrada jugar a futbol, fer encanteris, fer de detectiu, viatjar per tot el món (i fins i tot per l’espai), descobrir mons fantàstics, viatjar en el temps… És una Superbruixa molt llesta, forta i valenta que pot resoldre els problemes per ella mateixa i trenca amb els estereotips de gènere.

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.

Alícia al país de les meravelles

Lewis Carroll. Ed. Estrella Polar. Col. La lluna de paper

El gran clàssic universal de la literatura. Somiant que segueix al Conill Blanc, Alícia entra a la seva llodriguera i hi descobreix un món on tot és possible, el País de les Meravelles. la mescla magistral del somni i realitat d'aquesta novel·la excepcional permet construir un espai imaginari, ple d'animals fantàstics i d'objectes animats, on Lewis Carroll ataca les convencions socials mitjançant la sàtira i la caricatura.

Idees claus: personatges extraordinaris, creativitat i imaginació

Momo

Michael Ende. Ed Alfaguara

Momo és una nena amb un do molt especial: només amb escoltar aconsegueix que els que estan tristos se sentin millor, els que estan enfadats solucionin els seus problemes o que als que estan avorrits se'ls acudeixin coses divertides. Tot d'una, l'arribada dels homes grisos canviarà la seva vida. Perquè prometen que estalviar temps és el millor que es pot fer, i aviat ningú va a tenir temps per a res. Ni tan sols per jugar amb els nens. Momo és l'única que no cau en el parany, i amb l'ajuda de la tortuga Casiopea i del mestre Hora, portarà el lector a una aventura fantàstica plena d'ensenyaments sobre l'amistat, la bondat i el valor de les coses senzilles. En definitiva, sobre el que de veritat ens fa feliços.

Idees claus: aprenentatge personal

Matilda

Roald Dahl. Ed. Alfaguara

Matilda és una àvida lectora de només cinc anys. Sensible i intel·ligent, tots l'admiren menys els seus mediocres pares, que la consideren una inútil. A més, té poders estranys i meravellosos ... Un dia, Matilda decideix alliberar-se i comença a emprar-los contra l'abominable i cruel senyoreta Trunchbull.

Idees claus: llibertat creativa, fortalesa, optimisme

El meravellós màgic d'Oz

L. Frank Baum. Ed. Bromera

La intenció declarada de Frank Baum en escriure El meravellós Màgic d'Oz era distraure les criatures. Per això va inventar un conte de fades modern, en el qual la fantasia i l'alegria predominen sobre les situacions desagradables i on les lliçons morals han estat substituïdes per l'entreteniment. La història de Dorothy, l'Espantaocells, el Llenyater de Llanda i el Lleó Covard, rodejats de curiosíssims personatges, és ja un clàssic indiscutible de la literatura infantil.

Idees claus: revisió d’estereotips generals

L’evolució de la Calpúrnia

Tate Jacqueline Kelly. Ed. La Galera

Ser l'única noia de set fills al Texas del final del segle XIX no és gens fàcil. La mare de la Calpurnia Tate (Callie V. per als amics) vol que aprengui coses de 'senyoretes'. Però ella és un esperit inquiet a qui li agraden les baralles dels seus germans, observar la natura i capturar animalons. L’únic que li fa cas és l'avi, que se l'endú a les seves excursions per fer observacions científiques, però el bulliciós entorn familiar la distraurà en més d'una ocasió.

Idees claus: revisió d’estereotips de gènere