Aprovada la proposició de resoldre l’adquisició del solar per al Mestre Gibert en el Consell del Districte. Crònica breu del ple.

El Mestre Gibert al Consell de Districte de Sant Andreu per reclamar el solar del C.Irlanda

 
Aquest dilluns 5 de març de 2018, representants de les famílies de l'Escola Mestre Gibert i Camins han intervingut al Consell plenari del Districte de Sant Andreu per posar sobre la taula el fet que portem més de 24 anys esperant que es resolgui l'expropiació del solar que hi ha al C. Concepció Arenal amb C.Vallès, espai que reclamem per a cobrir i ampliar les mancances que actualment té l'escola (menjador, pati i altres instal·lacions). 
 

La nostra intervenció ha estat possible perquè el grup d'ERC ha presentat una proposició per a instar al Govern del Districte i a l’Ajuntament a arribar a un acord amb el propietari del solar i que aquest es posi a disposició de l’escola. També la CUP ha emès la pregunta per saber en quin moment es troba l'adquisició del solar per part de l'Ajuntament. 

 
Dins del ple de l'Ajuntament... 
 
En el moment de la proposició, ha pres la paraula la representant del Mestre Gibert, l’advocada Marta Terriba, que ha explicat la situació:
som un munt de famílies que hem vingut avui a aquest plenari a fer palesa la situació de precarietat a causa de la manca d’espais de l'escola dels nostre infants. El 2015 es va posar de manifest al Districte de Sant Andreu. Des de llavors els seus representants ens diuen que s’està negociant amb el propietari però fins al moment no hem rebut cap resposta clara. L'advocada també ha informat que hem contactat amb el departament de patrimoni on li han dit que el tema de la negociació està aturat i que tot està en mans de l’Institut Municipal d’Urbanisme. Aquest respon que només falta dotació pressupostària per executar l’expropiació. Dit això, l'advocada ha demanat directament al Govern que procedeixi a dotar el pressupost.
 
Tot seguit, el Conseller d’ERC, Carlos Rodríguez ha presentat la proposició del seu grup i ha demana al govern que arribi a un acord per a l’adquisició del solar a fi d’ampliar l'equipament de l’escola i així solucionar els problemes d’espai. Ha votat a favor.
 
El Conseller de la CUP Ivan Altimira ha exposat que des de 2015 es va dir que la solució arribaria en qüestió de 2 dies i que han passat ja més de 2 anys: és urgent donar sortida a aquest tema. També ha votat a favor.
 
Per la seva banda, la Consellera Mª Carme Santana del PP ha demanat si aquest local té amo i vol saber si s’ha negociat amb ell. Expressa que són partidaris de la negociació i no de l’expropiació, però voten a favor. El mateix ha fet el Conseller Marcos Rodriguez de C’s , favorable a que es negoci amb el propietari.
 
Els representants del PSC creuen necessaria la compra i han votat a favor,  i el Pdcat ha comentat que, a arrel d’una visita a l’Escola han pres consciència de la superpoblació que hi ha al recinte. També han emès el seu vot a favor.
 
Per últim, Barcelona En Comú han especificat que han estat sempre en contacte amb l’AFA des de el dia que se’ls va traslladar la nostra necessitat i que ens han mantingut informats en tot moment. Han establert contacte amb la propietat, a qui se li ha ofert una permuta, però a hores d’ara encara no hi ha acord entre les parts. Donen suport a la proposició i  han dit que continuaran treballant en el tema.
També han explicat que l’escola ha entregat un Pla d’usos per al solar i defensen que el solar està destinat a equipaments (en general), fet que es contradiu amb la informació de la qual nosaltres disposem, i que ens confirma l'advocada, que destina l'espai a equipament docent.
 
Com a resposta, ERC ha instat al Govern que, si no hi ha acord amb el propietari, s'iniciï el procés d’expropació. Des de la CUP també han donat suport a aquesta proposta.
 
En el torn de preguntes, la CUP ha tornat a preguntar al Govern en quin moment ens trobem per a fer efectiva la compra o expropiació del solar i també quina és la solució que s'ha donat als problemes del mur del pati i a les goteres. La resposta ha estat que el tema del mur ja està solucionat i que, en relació a les goteres, parlaran amb el Consorci d'Educació: creuen que hi haurà dotació pressupostaria pel 2018.
També han confirmat que ja disposen de certificat de residus del tema del amiant(*).
Un cop acabat el plenari, les famílies de l'AFA presents al ple hem estat parlant amb els Consellers de la CUP i ERC i els hem agraït el seu suport. Ells han expressat que estan a la nostra disposició per continuar pressionant en els propers plenaris. A la fi de plenari, la consellera d'En Comú, Blanca Port, ens ha vingut a trobar per reiterar el seu compromís de seguir el procés d'obtenció del solar. 
La nostra advocada s'ha compromès a redactar un escrit amb la realitat de la situació i fer-la arribar als grups polítics.
 
A fora ens hem fet sentir!
 
Per donar força a aquesta demanda, diverses famílies del Mestre Gibert s'han concentrat a les portes de la seu del Districte i amb el grup de percussió de l'AFA (Gibercussió) han fet visible (i audible) la seva reivindicació. A les xarxes, notareu que s'han fet sentir.

Vols contactar amb la comissió?

Si vols més informació o col·laborar amb nosaltres, escriu-nos a comunicaciomg@gmail.com